Fotografija u muzeju, knjiga Predraga Mihajlovića Cileta
Fotografija u muzeju, knjiga Predraga Mihajlovića Cileta

Predstavljena knjiga Predraga Mihajlovića Cileta “Fotografija u muzeju”

U galeriji narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu 25.05. 2023. održana je zanimljiva i informativna prezentacija digitalnog izdanja knjige “Fotografija u muzeju” autora Predraga Mihajlovića Cileta.

Na početku prezentacije, Gordana Vučković je, govoreći ispred Narodne biblioteke, istakla važnost knjige “Fotografija u muzeju” kao vodiča za fotografe koji rade u muzejskom okruženju. Vučkovićeva je naglasila da ova knjiga pruža praktične smernice i uputstva za fotografe kako bi na najbolji način dokumentovali umetnička dela i eksponate u muzejima. Istakla je da je Ciletov autoritet i stručnost u ovoj oblasti ključan za nastanak ovog izuzetno korisnog vodiča.

Nakon uvodnog obraćanja, sam autor, Predrag Mihajlović Cile, prezentovao je ključne elemente knjige i podelio sa prisutnima neka od svojih saznanja i iskustava. Cile je dugogodišnji Majstor fotografije koji je svoj radni vek proveo kao fotograf u Narodnom muzeju Šumadije, pa je njegovo znanje i iskustvo od neprocenjivog značaja. Tokom prezentacije, Cile je detaljno objasnio važnost osvetljenja, perspektive, kompozicije i drugih tehničkih aspekata koji su ključni za uspešno dokumentovanje umetničkih dela u muzejima.

Mihalović je, putem projekcije, demonstrirao primere koji ilustruju savete i tehnike iz knjige. Na taj način, prisutni su imali priliku da vizuelno dožive razlike u pristupu fotografisanju i da bolje razumeju kako primeniti te tehnike u praksi. Takođe je naglasio da je knjiga “Fotografija u muzeju” opremljena praktičnim primerima i korisnim informacijama koje će pomoći fotografima da unaprede svoje veštine i postignu visok nivo profesionalizma u muzejskom okruženju.

Zahvaljujući Gordani Vučković i Predragu Mihajloviću Ciletu, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa stručnim savetima i smernicama za fotografisanje u muzeju. Cile je istakao da je važno da fotografi budu svesni specifičnosti muzejskog okruženja i da prilagode svoj pristup kako bi najbolje prikazali umetnička dela.

Jedna od ključnih tema koju je Cile obradio je osvetljenje. Objasnio je da je dobro razumeti kako svetlost pada na eksponate i kako to može uticati na kvalitet fotografije. Takođe je naglasio važnost izbegavanja refleksa kako bi se sprečilo odsjaj na staklenim ili sjajnim površinama.

Takođe je bilo reči o perspektivi i kompoziciji. Cile je istakao da je važno razmišljati o odabiru ugla fotografisanja kako bi se postigao najbolji prikaz umetničkog dela. Naglasio je značaj pažljivog postavljanja i ravnanja slika kako bi se izbeglo perspektivno izobličenje.

Pored tehničkih aspekata, Cile takođe, podstiče fotografe da budu kreativni i da koriste svoju interpretaciju kako bi predstavili umetnička dela na inovativan način. Istakao je da fotografija u muzeju predstavlja spoj tehničke veštine i dokumentarnosti.

Nakon završetka prezentacije, prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja i diskutuju o temama koje su bile obrađene. Cile je sa zadovoljstvom odgovarao na pitanja i pružao dodatne savete i smernice.

Knjiga “Fotografija u muzeju” predstavlja dragocen izvor informacija i inspiracije za sve muzejske fotografe. Knjiga pruža praktične smernice i savete koji će im pomoći da unaprede svoje veštine i da postignu visok nivo profesionalizma u dokumentarnoj muzejskoj fotografiji.

Sama promocija svakako predstavlja korak napred u segmentu dokumentarne i tehničke fotografije u muzejskom okruženju, pružajući alate i znanje fotografima kako da na najbolji način predstave i dokumentuju umetnička dela koja se čuvaju u muzejima.

Leave a Reply