Dekada Kragujevac

Izložba “Dekada” Ivana Stojanovića

Foto klub Objektiv iz Kragujevca i Galerija Srednje stručne škole “VIŠ-e od galerije” sa zadovoljstvom vas pozivaju na svečano otvaranje izložbe “Dekada” Ivana Stojanovića, Kandidat-majstora fotografije, predsednika Foto kluba Objektiv iz Kragujevca. Ova izložba je njegova peta samostalna izložba i predstavlja presek njegovog desetogodišnjeg fotografskog rada. Otvaranje izložbe je u petak, 20. oktobra u 19h.

“U svetu preplavljenom bojama i živopisnim prizorima, crno – bela fotografija stoji kao večni podsetnik na vrednost jednostavnosti i dubokih emocija koje se mogu preneti kroz nijanse svetlosti. Iako moderna tehnologija omogućava obilje boja i detalja, crno-bela fotografija se zadržala kao umetnost koja ostavlja snažan pečat na kolektivnu svest. Na fotografijama Ivana Stojanovića možemo videti igru svetlosti i senki, koja naglašava oblike, kontraste i teksture. Ova jednostavnost omogućava posmatraču da uroni duboko u kompoziciju i osećaje koji su uhvaćeni u trenutku. Emocije su vidljive. Lica ljudi, izrazi tuge, radosti, razmišljanja ili iznenađenja, bore na koži, dubina očiju prenose priče koje su univerzalne i često duboko intimne. Ivan se ne boji istraživanja i eksperimentisanja. Nalazi zanimljive lokacije koje nismo primetili u prolazu. Hvata spontane trenutke i situacije, bira subjekte koji se neočekivano dobro uklapaju kao bitan element fotografije.” Maja Stošić, Majstor fotografije Foto saveza Srbije

Ivan Stojanović je rođen 1968. u Kragujevcu. Po zanimanju je inženjer informatike, a  fotografijom je fasciniran od najranijeg detinjstva. Strast prema fotografiji pratila ga je tokom čitavog života, ostavljajući snažan utisak na njegovu karijeru.

U mladosti, posvetio se novinskoj fotografiji i radio kao fotoreporter i urednik fotografije u poznatim listovima „Pogledi“ i „Šumadija“. Bio je svedok i dokumentarista vremena, beležeći važne trenutke i događaje kroz objektiv svog fotoaparata.

Nakon uspešnog perioda u novinarstvu, odlučuje da se posveti drugim profesionalnim poduhvatima, pa je izvesno vreme bio primoran da prekine svoje aktivnosti u fotografiji napravivši dvadesetogodišnju pauzu.

Kada se ponovno vratio fotografiji, 2013. godine pridružuje se tek osnovanom Foto klubu Kragujevac. Zvanje fotoamatera I klase dobija 2019. godine, a Kandidat majstor fotografije postaje 2022. godine.

Pored svojih individualnih aktivnosti, osmislio je i organizovao foto safari „Gruža-Borač-Knić“ i izložbe fotografija „Knić i Gruža kroz objektiv“. Ovi događaji su postali tradicionalni i održavaju se kontinuirano od 2017. godine, a predstavljaju primer uspešnog okupljanja fotografa iz regiona.

Kao član upravnog odbora Foto saveza Srbije, aktivno je uključen u rad organizacije na nacionalnom nivou. Pored toga, svojim angažmanom kao predsednik Foto kluba Objektiv u Kragujevcu, pruža punu podršku razvoju lokalne fotografske zajednice.

Organizovao je više izložbi fotografija u Kragujevcu i Kniću, pružajući priliku drugim fotografima da pokažu svoj rad široj publici. „Dekada“ je njegova peta samostalna izložba.

Tokom desetogodišnjeg izlaganja u zemlji i inostranstvu učestvovao je na preko 150 izložbi i osvojio preko sto nagrada. Trenutno je na funkciji predsednika Foto kluba „Objektiv“ iz Kragujevca i predsednika Skupštine Foto saveza Srbije.

Leave a Reply