Atomulic Studio

Aleksandar Tomulić je ovogodišnji laureat nagrade “Tošo Dabac”

Kako je uzviknuo legendarni Mladen Delić, “Ljudi moji je li to moguće, ludnica, šta je ovo”, tako sam i ja ostao u pozitivnom šoku kada su mi javili da sam dobitnik nagrade “Tošo Dabac” za 2023. g. za celokupni dosadašnji rad i delovanje na području fotografije.

Fotoklub Zagreb je još 1975. g. ustanovio ovu nagradu kao trajni spomen na Tošu Dabca, doajena hrvatske i jugoslovenske fotografije i od tada ova se nagrada kontinuirano dodeljuje kao jedina hrvatska strukovna nagrada na području fotografije i veoma je cenjena među samim fotografima.

Tošo Dabac (1907. – 1970.) bio je svetski priznat fotograf, jedan od najznačajnijih predstavnika Zagrebačke škole fotografije i jedan od najznačijih predstavnika socijalno angažovane fotografije. Godine 1951. Foto-savez Jugoslavije dodelio mu je titulu majstora fotografije.

Nagradu “Tošo Dabac” Umetnički savjet Fotokluba Zagreb dodeljuje jednom godišnje i to dvojici autora (jednom članu FK Zagreb i jednom istaknutom fotografskom stvaraocu izvan kluba) za postignuća u fotografskoj umetnosti i ova nagrada  se može dobiti samo jedanput u životu. Osim mene nagradu je ove godine kao član FK Zagreb dobio i kolega Vladimir Šimunić.

Svečano uručenje nagrada “Tošo Dabac” biće u utorak 02. 04. 2024. g. u 19:30 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb (Ilica 29) kada će biti i otvorene samostalne izložbe dvojice nagrađenih autora.

To će biti moja 17 samostalna izložba, a za one koji me ne znaju, evo najvažnijih podataka iz biografije.

Rođen sam 1967. g. u Rijeci. Diplomirao sam mašinstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci 1991. g. Živim i radim u Rijeci (Hrvatska).

Aktivno se bavim fotografijom od početka 2004. g., a druženje s fotografijom traje od detinjstva. Fotografijom sam fasciniran naročito zbog magije neponovljivog zamrznutog trenutka te s osećajem za svetlo, kompoziciju i trenutak, u svom radu preferiram uličnu fotografiju i primorske motive, a volim i eksperimentisanje sa apstraktnim motivima.

Od 2009. godine član sam FIAP-a, primljen sam 2010. g. u članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a iste godine dobio sam zvanje Artist FIAP (AFIAP), dok 2012. godine dobijam visoko zvanje Excellence FIAP (EFIAP). Aktivni sam član Fotokluba Color (Rijeka), Fotokluba Pag i Fotokluba Objektiv (Kragujevac).

Izlagao sam na 16 samostalnih izložbi te na preko 610 grupnih izložbi i dobio preko 470 nagrada i priznanja, a posebno treba izdvojiti 66 zlatnih medalja na FIAP i PSA salonima. Dobio sam niz značajnih priznanja za svoj rad, godišnju nagradu Grada Rijeke 2019. g., godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2019. g., godišnje nagrade Hrvatskog fotosaveza za 2009. i 2010. te nagrade “Apoksiomen” za unapređenje kvaliteta kulturnog stvaralaštva u Primorsko-goranskoj županiji za 2009., 2010., 2011., 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. 

Dvanaest puta sam bio deo nacionalne selekcije Hrvatskog fotosaveza na FIAP Biennalima, a dva puta sam uvršten u recentni prikaz Hrvatske fotografije na izložbama Hrvatskog fotosaveza. Fotografije mi se nalaze u zbirkama Međunarodnog muzeja fotografije u Cerdanyola del Valles (Španjolska) i Muzeja grada Rijeke. Bio sam selektor i član žirija oko 35 fotografskih FIAP i PSA salona i takmičenja.

Od početka 2013. godine radim kao instruktor fotografije i održavam fotografske kurseve i radionice, a od proleća 2015. godine prihvaćen sam kao mentor iz područja fotografije u STARTUP Inkubatoru Rijeka.

Iskreno, potajno sam se nadao da bih možda jednom mogao dobiti ovu nagradu, ali za neko vreme, možda za 10 godina. Ni u snu je nisam očekivao ovako rano, jer ima još fotografskog puta ispred mene.

Veliko hvala Umetničkom savetu FK Zagreb što je prepoznao i valorizirao moj dvadesetogodišnji rad i rezultate na polju umetničke fotografije kod nas i u svetu. Izuzetno sam počašćen ovom nagradom i smatram je krunom svog dosadašnjeg rada.

 

Leave a Reply